De 3 beste kostrådene for sunn vekt og god helse

Dette kjente sitatet er fra journalist og Berkeley-professoren Michael Pollan.

Disse tre små setningene oppsummerer det absolutt viktigste når det gjelder sunn ernæring, sagt på en genialt enkel måte.

Så hva betyr egentlig disse åtte ordene i praksis?

Eat real food.

Altså: spis mest mulig råvarebasert, hel mat som er og tuklet minst mulig med.

I dagens samfunn er mye av maten vi spiser satt sammen på nye måter av deler fra forskjellige matvarer. Ofte brukes fint mel, sukker og vegetabilsk olje i slike produkter fordi de er billige og smaker godt. Det tilsettes også gjerne ulike stoffer slik at produktet blir mer holdbart etc. Slike endringer av matvarer kalles prosessering. Det finnes grader av prosessering med ulik effekt på kroppen.

Det er ofte misforståelser rundt begrepet råvarebasert mat. Dette er ikke det samme som rå, ubehandlet mat (selv om dette også er gunstig å spise mye av). Enkelte næringsstoffer kan tas bedre opp under enkel bearbeidelse av råvaren. Om man tar sikte på å spise matvarer som er minst mulig bearbeidet og nærmest sin naturlige form, eventuelt tilberedt (kokt, fryst, hermetisert etc.) er man på rett vei.

Not too much.

Ingen ville dyr trenger kostråd. Spiser de passe mengde mat, får de i seg alle de stoffene de trenger. Slik var det tidligere for oss mennesker også. Men nå er ernærings-forvirringen større enn noen gang selv om vi idag har kostråd som foreslår hva, hvor mye og hvor ofte vi skal spise.

Det store fokuset på at vi må få i oss mest mulig (av enkelte) næringsstoffer er èn av flere årsaker til at vi overkonsumerer mat. Spesielt er vi livredde for å ikke få nok protein. Siden vi har god tilgang til mat generelt, er matvarer som inneholder utvalgte stoffer (protein, jern og kalsium er de tre store) blitt en stor del av vår matkultur, selvsagt med drahjelp fra kjøtt og meieriindustrien. Kostrådene fra Helsedirektoratet forsøker å balansere den norske overkonsumeringen av kjøtt og fete meieriprodukter, men dessverre er det få som følger rådene generelt, og enda færre følger rådet deres om å spise hovedsakelig plantebasert (noe som ville løst flere problemer samtidig).

Dette har medført at mange nordmenn spiser protein som om de skulle vært toppidrettsutøvere. Og vi er storkonsumere av meieriprodukter uten at dette har gjort oss sunnere eller gitt oss bedre benhelse. Tvert i mot.

Norge er ett av landene i Europa som har hatt størst økning i forekomst av fedme de siste årene og i dag er det omtrent én million nordmenn som har fedme. Når vi samtidig vet at det er en sterk sammenheng mellom fedme og hjerte- og karsykdom, hjerneslag, enkelte kreftsykdommer, diabetes samt psykiske lidelser, er ikke dette gode nyheter.

Heldigvis ser det ut som om det kommer nye tanker rundt mengde mat og måltider.

Periodisk faste er nå en trend som kanskje kan vise seg å være bra for en over-ernært befolkning. Les mer om dette på Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Mostly plants.

Dette er også selvforklarende og dette finner du mye informasjon om her på min nettside . Spis altså hovedsakelig plantebasert. Å spise plantebasert betyr noe mer enn å legge litt mer salat på middagstallerken. Forenklet kan man si at når man spiser plantebasert så kommer hovedandelen av næringsstoffene man spiser fra plantemat. Man behøver ikke kalle seg noe spesielt for å spise plantebasert, men vegankost og vegetarkost er kjente eksempler på et plantebasert kosthold.

Hvor langt du selv vil gå for å redusere de animalske matvarene er opptil deg, men det gledelige er at ethvert skritt mot et plantebasert kosthold jo mer positiv effekt vil dette ha på din helse.