6 tips for å få barn til å spise mer grønnsaker

unsplash-image-YtvItJoIREk.jpg

Smakspreferanser og spisevaner utvikles helt fra vi er små. Å legge til rette for sunne matvaner blant barn og unge har derfor stor betydning for helsen både på kort og lang sikt.

Frukt, grønnsaker og annen plantemat er proppfulle av vitaminer og mineraler. Et fellestrekk ved matvarer fra planteriket er også at de inneholder flere hundre ulike sunne stoffer – såkalte fytokjemikalier – som kan forebygge, motvirke og beskytte mot forskjellige sykdommer gjennom flere ulike mekanismer.  Det er estimert at det finnes opptil 25 000 slike forskjellige plantestoffer i ett enkelt måltid med mye matplanter, og man mener at det er nettopp dette som kan forklare mye av helseeffekten av frukt, bær, grønnsaker og annen plantemat. Barn som lærer seg tidlig å like sunn plantemat, minsker sin risiko for sykdommer som kreft, overvekt og hjerte -kar sykdommer senere i livet.

Barn vil lettere like ulike grønnsaker og belgvekster når de har fått smake på dette tidlig i livet. Det vil også gjøre det mer naturlig å velge slik mat senere når de selv skal bestemme hva de skal spise.

Jo tidligere jo bedre. Start allerede under svangerskapet

Smakspreferanser er altså ikke noe som kommer helt av seg selv, men derimot noe vi lærer veldig tidlig. Fosteret får faktisk sine første smaksopplevelser gjennom fostervannet som preges av hva mor spiser. Man har sett at barnet lettere aksepterer enkelte matvarer når det selv begynner å spise,  når mor har spist slike matvarer under svangerskapet.

Likeledes får morsmelken smak av det mor spiser. Enkelte svært sunne stoffer i planter kan ha en litt særegen, noen ganger bitter smak. Ved å spise slike under ammeperioden vil likevel denne særegne smaken være kjent for barnet og gi gode assosiasjoner. Dermed er mye lagt til rette for mindre motstand når grønnsaker presenteres til barnet direkte. Å spise mye frukt, bær og grønnsaker er dessuten bra for mor – så dette er en vinn-vinn-situasjon. Klarer du å spise mye frukt og grønt, vil ikke bare dette prege smakspreferansene til barnet ditt og gi deg selv et sunnere kosthold, du investerer også i ditt barns fremtidige helse.

Vær tålmodig

Med litt planlegging kan man sette sammen et balansert og næringsrikt plantebasert kosthold til barnet allerede fra starten. Å tilby barnet mange ulike matvarer når det starter med fast føde øker muligheten for at barnet blir vant til og setter pris på forskjellige smaker og konsistenser.

Grønnsaksfobi? Om de har fått smake på mange forskjellige grønnsaker som spedbarn, er sjansen større for at de spiser forskjellige grønnsaker senere. Men likevel kan barn være uforutsigbare når det gjelder mat, kanskje særlig når det kommer til grønnsaker. Den ene uken ELSKER de brokkoli og neste uken er brokkoli uaktuelt. Men fortsett å legge grønnsaker på tallerken så de blir vant til å se dem ligge der.

SEKS SUKSESS-TIPS FOR Å FÅ BARN TIL Å SPISE MER GRØNT

  • Start tidlig med og introdusere matvarer du vil at barnet skal like.

  • Vær et godt eksempel. Handling er mer overbevisende enn ord. Vis at du selv liker den maten du vil at de skal spise.

  • Unngå å bruke mat som belønning eller straff. Snakk med barna om hvorfor vi spiser og hvorfor det er viktig å spise sunt.

  • La den sunne maten være lett tilgjengelig. Sett frem frukt og grønnsaker til litt større barn.

  • Introduser ny mat ofte. Venn barnet til å være åpen for å smake på noe nytt. Det kan ta syv til ti ganger før barnet venner seg til en ny matvare og begynner å like matvaren. Fortsett å tilby matvaren igjen og igjen.

  • Involver barna i forberedelser av måltider. Utnytt «IKEA-effekten». Vi verdsetter måltidet høyere når vi selv har vært med på å lage maten. Hvilke grønnsaker skal i gryten? La litt større barn være med å komponere sin egen matboks og inkludere alltid noe grønt i denne.

DERFOR ER DET GUNSTIG FOR BARN Å SPISE MYE GRØNNSAKER, FRUKT OG ANNEN PLANTEMAT

  • Frukt, bær og grønnsaker, fullkorn, belgvekster og nøtter er viktige kilder til mange næringsstoffer som betakarotener, vitamin C, vitamin E, folat, magnesium og jern

  • Belgvekster inneholder mye protein av god kvaliteT

  • Nøtter og frø tilfører gunstige en- og flerumettede fettsyrer

  • De aller fleste matplanter inneholder mye antioksidanter og andre helsebringende stoffer

  • Matplanter, i motsetning til animalsk mat, inneholder fiber som beskytter mot sykdom og bedrer fordøyelsen

  • Plantemat har lav energitetthet og bidrar til sunn vekt

  • Mat fra planteriket inneholder ingen kolesterol – noe mennesker kan produsere selv, avhengig av behovet

  • Vegetabilsk mat inneholder mindre mettet fett