En gjennomgang av barns kosthold, vekstkurver og ernæringsbehov viser at foreldrenes forestilling om hvor mye mat barnet trenger ofte overgår barnets faktiske behov. Mange foreldre blir bekymret når barnet er kresent eller spiser lite variert. Men senk skuldrene: forskning viser at kresenhet hos barna skjeldent påvirker barnets utvikling eller vekst i nevneverdig grad. Kresenhet er tvert imot helt normalt og en naturlig fase i barnets personlighetsutvikling.
Erfaringsmessig er det særlig protein mange foreldre uroer seg for om barnet får nok av. Men det er neppe grunn til å fokusere på protein spesielt. Befolkningsundersøkelser blant norske barn viser nemlig at proteininntaket stort sett er mer enn stort nok.
Norske barn spiser mer enn nok protein
Protein er et viktig næringsstoff under vekst, men det er ingen grunn til å overdrive. Spesielt for de aller minste er det uheldig med et for høyt proteininntak fordi dette kan føre til overvekt senere i livet. Det er anbefalt at proteininntaket ligger på rundt ca 1 gram protein per kilo kroppsvekt. Norske toåringer spiser i snitt mer enn 50 gram protein daglig - og siden det er få to-åringer som veier 50 kg, er det altså mange som får i seg en god del mer enn nødvendig av dette næringsstoffet.
Sitat nordiske næringsstoffanbefalinger NNR: Nordic Nutrition Recommendations 2012: In several Nordic countries, mean protein intake is close to 15 E% during the first years of life indicating that a large proportion of young children have a higher protein intake that might contribute to increased risk of later obesity.
Hvor mye mat trenger små barn ?
Under spedbarnsfasen og fram til toårsalder vokser barnet spesielt raskt. Det første leveåret øker barnets lengde med cirka 25 cm. I småbarns- alderen vokser barnet mest fram til 2 års alder (ca 12-13 cm) og deretter 6-7 cm per år frem til puberteten. Etter toårsalderen vokser de litt langsommere enn de to første årene - og det er normalt at matlysten svinger litt i denne perioden. Det er lurt å ikke presse for mye på - barnet regulerer dette stort sett godt selv og vil ta igjen for de dagene de har spist lite.
Det er ikke lurt å presset barnet til å spise, la heller barnet få bestemme selv hvor mye det vil spise.
Som foreldre kan vi bidra til god ernæring for barna våre ved å sørge for at de får servert riktig mat, og at de er sultne til måltidene (unngå å gi drikke som melk og juice, samt mat med tomme kalorier som kjeks, boller etc. mellom måltidene). Små og hyppige måltider gjør det lettere for barna å få nok næring. Magesekken deres er nemlig ikke stort større enn en knyttneve og blir fort full. Små barn trenger gjerne måltider med to til tre timers mellomrom.
Les mer om hvordan veganske småbarn får i seg viktige næringsstoffer her
Helsedirektoratets råd for gode måltidsvaner:
Skap mestringsopplevelser for barna ved å servere små porsjoner som oppleves overkommelige og gjør det mulig for dem å spise opp alt.
Server hyppige måltider (det kan være nødvendig hvis porsjonene er små), men la barnet få mulighet til å bli sultent mellom måltidene.
Skap ro og god stemning rundt spisesituasjonen og unngå mye oppmerksomhet rundt hvor mye barna spiser.
Øk mengde fett og dermed energiinnholdet i maten ved å bruke mer myk margarin på brødskiven eller olje i matlagingen.
Tilby litt grønnsaker, gjerne kuttet i små biter, i begynnelsen av måltidet dersom barna vanligvis spiser lite grønnsaker.
La barnet delta i tilberedningen av måltidet.
La barn drikke seg utørste på vann tidlig i måltidet, og vent med å gi melk eller juice til slutten av måltidet. På den måten unngår du at de drikker seg mette på melk eller juice.
Kilder:
Cathey M, Gaylord N. Picky eating: a toddler's approach to mealtime. Pediatr Nurs 2004; 30: 101–7.
Wright CM, Parkinson KN, Shipton D, Drewett RF. How do toddler eating problems relate to their eating behavior, food preferences, and growth? Pediatrics 2007; 120: 1069–75.
Helsedirektoratet, Helsenorge: Kosthold for barn mellom 2 og 5 år. https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kosthold-for-barn-og-unge/mellom-2-og-5-ar/
Folkehelseinstituttet (2020): Småbarnskost 3. Landsomfattende undersøkelse av kostholdet blant 2-åringer i Norge