Tvilling - studien. Hva er sunnest? Et vegansk kosthold eller et sunt kosthold med kjøtt?

I denne studien fulgte 22 eneggede tvillingpar svært forskjellige dietter i to måneder.

Den ene tvillingen fulgte et sunt vegansk kosthold (helt plantebasert) mens den andre et sunt blandet kosthold (inkluderte også kylling, fisk, egg, ost, meieri og andre animalske matvarer.)

Begge diettene var sunne, hadde rikelig med grønnsaker, belgfrukter, frukt og fullkorn - uten sukker og raffinert stivelse.

Hvorfor er dette en bedre studie enn om man hadde valgt 40 tilfeldige personer som ikke er tvillinger?

Eneggede tvillinger deler genetisk materiale, noe som betyr at forskjeller mellom tvillingene (i feks blodverdier, sykdom etc) skyldes påvirkninger som den ene tvillingen og ikke den andre tvillingen har, som feks forskjellige kosthold. Tvillinger er ikke bare like genetisk, men de deler også mange aspekter av miljøet sitt (f.eks. samme livmor, oppdragelse/foreldrepåvirkning, utdanning, sosioøkonomiske forhold, kultur, fellesskap etc) fordi de er født og oppvokst i samme familie.

Effekt av et vegansk vs omnivort kosthold er målbart etter få uker

Det er kjent at et vegansk kosthold er bra for hjertehelse. Mange studier viser dette. Det som gjør denne studien ekstra interessant er at man ved å forske på eneggede tvillinger automatisk kontrollerer for genetikk (arv) og enkelte andre faktorer som nevnt over, som alltids kan brukes som argumenter mot den gode effekten ved et vegansk, helt plantebaseret kosthold.

Disse eneggede tvillingene har ikke bare likt DNA, de har vokst opp i de samme husholdninger og rapporterte lignende livsstil. Gjennomsnittetlig alder: 39 år.

Studietypen er godt egnet til å måle endringer over et kort tidsrom

Dette er en såkalt gullstandard studie/ randomisert klinisk studie som varte i 8 uker. Såkalte intervensjonsstudier som dette, brukes innen ernæring først og fremst for å se på endringer som kan måles over et kortere tidsrom. Man velger gjerne faktorer som er viktige parametre for livsstilsykdommer. I denne studien så man særlig på blodsukker, vektnedgang, LDL kolesterol, samt målte effekten av kostholdet på tarmfloraen.

Personene som ble valgt var friskere enn gjennomsnittbefolkningen, likevel så man relativt store endringer etter bare noen få uker. Forskerne målte blodverdier og vekt før, under og etter, og fokuserte på kardiometaboliske faktorer: LDL kolesterol, insulin, TMAO og vekt.

Et lavt LDL kolesterolnivå reduserer risikoen for blodpropp, mens et lavt insulinnivå beskytter mot utvikling av type 2-diabetes. Vektnedgang kan påvirke en rekke risikofaktorer for livsstilsykdommer. TMAO (trimetylamin-N-oksid), er et stoff som produseres av tarmfloraen når kroppen fordøyer rødt kjøtt og som kan øke risikoen for sykdommer i hjerte-kar systemet vårt.

Det trengs fler studier på TMAO, men enkelte studier har funnet at personer med høyere nivåer av TMAO i blodet kan ha mer enn dobbelt så stor risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag og andre alvorlige kardiovaskulære problemer, sammenlignet med personer som har lavere nivåer. Andre studier har funnet koblinger mellom høye TMAO-nivåer og hjertesvikt og kronisk nyresykdom.

Lignende endringer i begge grupper gir mindre rom for placeboeffekt

Begge gruppene hadde en kostholdendring, noe som begrenser/kontrollerer for placeboeffekten.

Begge kostholdene var sunne og utarbeidet av ernæringsfysiologer

Det blandete kostholdet hadde mye grønnsaker, frukt og fullkorn med reduksjon av tilsatt sukker og raffinerte kornprodukter- ganske likt middelhavskost. Kostholdene ble satt sammen av ernæringsfysiologer. De første 4 ukene fikk de alle måltidene tilsendt. Mens de 4 siste ukene lagde de maten selv.

Resultater

Etter åtte uker fant forskerne at de veganske tvillingene hadde senket LDL kolesterolet til et optimalt nivå, og fastende insulinnivå med rundt 20 prosent mer enn sine kjøttspisende søsken. Et lavt LDL kolesterolnivå reduserer risikoen for blodpropp og høyere insulinnivå er en risikofaktor for å utvikle diabetes. Vegangruppen hadde omtrent dobbelt så stor vektnedgang (1.9 vs 3.8 kg). Vektnedgang (om overvektig) er gunstig for å redusere risiko for en rekke sykdommer.

Ved tre tidspunkter - i begynnelsen av forsøket, ved fire uker og ved åtte uker - veide forskere deltakerne og tok blodprøver.

LDL kolesterolnivå gikk ned fra 2.9 mmol/L til 2.5 mmol/L (Veganergruppen) -og 3.1 mmol/L - 3.0 mmol/L (hos altetende deltakere)

Optimalt LDL-nivå regnes som 2.5 mmol/L og lavere.

Fordi deltakerne allerede hadde relativt gode LDL nivåer i utgangspunktet, var det mindre rom for forbedring, sa Gardner, studiens hovedforfatter. Om deltakere hadde hatt høyere baseline-nivåer ville endring sannsynligvis vært større.

De veganske deltakerne (og altetende til en viss grad) gjorde tre viktige endringer for å forbedre kardiovaskulær helse, ifølge Gardner: De kuttet ned på mettet fett, økte kostfiber og gikk ned i vekt.

Studien konkluderte med at basert på disse resultatene ville de fleste av oss ha nytte av å gå til et mer plantebasert kosthold

Statistisk signifikante resultater :

LDL kolesterol: Kjøttgruppen: LDL: 3.0 mmol/L - Vegansk gruppe: LDL 2.5 mmol/L. LDL var faktisk enda lavere etter 4 uker hos vegan-gruppen (2.35 mmol/L) enn etter 8 uker.

Forskjellen mellom gruppene er viktig fordi LDL sier noe om risiko for utvikling av hjerte- kar sykdom. Triglyserider var også lavere hos de som spiste plantebasert, men dette var ikke statisk signifikant.

Insulinnivå: Lavere hos vegan-gruppen i slutten av de 8 ukene. Kjøtt-gruppe: 13.7 u IU/mL - Vegan-gruppe: 10.5 u IU/mL,

Vektnedgang: kjøttgruppen: minus 1.9 kg. Vegangruppen: minus 3.8 kg. Deltakerne var ikke spesielt overvektige i utgangspunktet (BMI 26 i snitt).

—-

TMAO: Knyttet til hjertehelse. Kjøtt-gruppen: 4.9 uM. Vegan-gruppen: 2.9 uM. Selv om det var en ganske stor forskjell, var det ikke signifikant forskjellig.