Vegansk kosthold og livsstilsykdommer

livsstilsykdommer.jpg

Et plantebasert kosthold er forbundet med mange godt dokumenterte helsemessige fordeler som redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, lavere forekomst av flere kreftsykdommer, mindre diabetes type to, mindre overvekt og fedme samt redusert risiko for å dø tidlig.

Disse helsefordelene kan tilskrives blant annet et høyere innhold av fiber, folsyre, vitamin C og E, kalium, magnesium, mange fytokjemikalier og fordi fettinnholdet er mer umettet i et plantebasert kosthold sammenlignet med et blandet kosthold som inneholder en god del mettet fett.

Vegetarisk versus vegansk - hva gir best helseeffekt?

Et vegansk kosthold, fritt for alle animalske matvarer, ser ut til å komme best ut av de vegetariske kostholdene på flere måter(se flere kilder i teksten). Sammenlignet med andre vegetariske kosthold inneholder vegansk kosthold gjerne mindre mettet fett og kolesterol og mer kostfiber. Veganere har en tendens til å være slankere, har et lavere serumkolesterol og lavere blodtrykk, noe som reduserer risikoen for hjertesykdom.

Her kommer et lite utdrag av den enorme mengden av forskningen som er gjort på plantebaserte og veganske kostholdsmønstre de senere årene. Om du ønsker mer informasjon anbefaler jeg å gjøre et søk på Hepla.no, eller se boken vår Plantebasert kosthold.

Hjertesykdom, risikomarkører og høyt blodtrykk

Ved å legge om til et kosthold, basert på hele, ikke-raffinerte matvarer fra planteriket, kan man etter kort tid se betydelige forbedringer i såkalte risikomarkører for hjerte- og karsykdommer som kolesterolverdier i blodet, insulinproduksjon, blodsukker og betennelsesparametere. Les mer her: Plantekost reduserer medisinbehov, normaliserer kolesterol, betennelsesmarkører og blodsukker

R. S. Najjar, C. E. More, B. D. Montgomery, A defined, plant-based diet utilized in an outpatient cardiovascular clinic effectively treats hypercholesterolemia and hypertension and reduces medications, Clinical Cardiology. 2018;41:307–313.

En stor og omfattende systematisk vurdering av 96 vitenskapelige studier, med til sammen ca. 130000 vegetarianere og 15 000 veganere (2017) viste at personer som spiser lite eller ingen animalsk mat, er signifikant slankere, og har mer gunstig kolesterol og blodsukkernivåer i blodet sammenlignet med ikke-vegetarianere. Vegetarianere hadde ifølge denne oppsummeringen, hele 25 % lavere risiko for å dø av iskemisk hjertesykdom. Studien ble referert til i den siste Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdom fra Helsedirektoratet, som ble publisert august 2017.

Dinu M, Abbate R, Gensini GF, Casini A, So F. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017;

En annen analyse viste at veganere hadde lavere kolesterolverdier og apolipoprotein B konsentrasjon i blodet.

Bradbury, K. E., Crowe, F. L., Appleby, P. N., Schmidt, J. A., Travis, R. C., & Key, T. J. (2014). Serum concentrations of cholesterol, apolipoprotein A-I and apolipoprotein B in a total of 1694 meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans. European journal of clinical nutrition, 68(2), 178–183. https://doi.org/10.1038/ejcn.2013.248

Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere blodtrykk.

Vegetarian Diet: A Prescription for High Blood Pressure? A Systematic Review of the LiteratureGarbett, Tanya M. et al. The Journal for Nurse Practitioners, Volume 12, Issue 7, 452 - 458.e6

Dette gjelder spesielt et vegansk kosthold, blant annet fordi veganere er slankere og har lavere BMI.

Appleby, Paul & Davey, Gwyneth & Key, Timothy. (2002). Hypertension and blood pressure among meat eaters, fish eaters, vegetarians and vegans in EPIC–Oxford. Public health nutrition. 5. 645-54. 10.1079/PHN2002332.

En EPIC-Oxford-studie (2019) fant at vegetarianere hadde 22% lavere risiko for iskemisk hjertesykdom enn kjøttspisere noe som er i tråd med tidligere funn.

Tong Tammy Y N, Appleby Paul N, Bradbury Kathryn E, Perez-Cornago Aurora, Travis Ruth C, Clarke Robert et al. Risks of ischaemic heart disease and stroke in meat eaters, fish eaters, and vegetarians over 18 years of follow-up: results from the prospective EPIC-Oxford study BMJ 2019; 366 :l4897

Diabetes type to

Etter 17,6 år med oppfølging viste en studie i EPIC-Oxford-kohorten (2019) at veganere hadde omtrent halvparten så stor risiko (sammenlignet med kjøttspisere) for å få diagnosen eller dø av diabetes type to.

Papier, K., Appleby, P. N., Fensom, G. K., Knuppel, A., Perez-Cornago, A., Schmidt, J. A., Tong, T., & Key, T. J. (2019). Vegetarian diets and risk of hospitalisation or death with diabetes in British adults: results from the EPIC-Oxford study. Nutrition & diabetes, 9(1), 7. https://doi.org/10.1038/s41387-019-0074-0

En randomisert kontrollert studie (2009)viste bedre blodsukkerkontroll hos dem med et vegansk kosthold sammenlignet med et blandet kosthold.

Barnard, N. D., Cohen, J., Jenkins, D. J., Turner-McGrievy, G., Gloede, L., Green, A., & Ferdowsian, H. (2009). A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trial. The American journal of clinical nutrition, 89(5), 1588S–1596S. https://doi.org/10.3945/ajcn.2009.26736H

En metaanalyse (2017), fant at vegetarianere samlet hadde 27% lavere risiko for diabetes sammenlignet med dem som spiste et blandet kosthold. Den laveste risikoen så man hos veganere og lakto-vegetarianere. I denne studien var det særlig menn som hadde mindre risiko for diabetes. Generelt var funnene sterkere i studier fra Nord-Amerika, Europa og det vestlige Stillehavet sammenlignet med studier fra Sørøst-Asia.

Lee, Y., & Park, K. (2017). Adherence to a Vegetarian Diet and Diabetes Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients, 9(6), 603. https://doi.org/10.3390/nu9060603

En analyse fra Adventist Health Study-2 viste hele 60 prosent lavere risiko for å utvikle diabetes type to, sammenlignet med kjøttspisere.

Tonstad S, Stewart K, Oda K, Batech M, Herring RP, Fraser GE. Vegetarian diets and incidence of diabetes in the Adventist Health Study-2. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2013 Apr;23(4):292-9. doi: 10.1016/j.numecd.2011.07.004. Epub 2011 Oct 7. PMID: 21983060; PMCID: PMC3638849.

The Academy of Nutrition and Dietetics, verdens største organisasjon for fagpersoner innen ernæring har også konkludert med at vegetariske og veganske kostholdsmønstre minsker risiko for utvikling av DM2 og er et effektivt virkemiddel som støttebehandling for DM2.

Sjekk flere kilder hos PAN - Norge/HePla: Plantebasert kosthold som forebygging og behandling av diabetes type to.

Kreft

Frukt og grønnsaker inneholder mange ulike stoffer som kan beskytte mot enkelte typer kreft. Plantekost er også så godt som fri for de kreftfremkallende stoffene som finnes i mat fra dyreriket. Et plantebasert kosthold innebærer dermed at man får dobbel gevinst fordi man spiser mindre av matvarer som øker kreftrisikoen, og mer av de som reduserer den.

En omfattende systematisk oppsummeringsstudie, med til sammen ca. 130000 vegetarianere og 15 000 veganere, viste at veganere har den laveste risikoen for kreft, mens både vegetarianere og veganere har en lavere risiko for kreft sammenlignet med ikke-vegetarianere.

Dinu M, Abbate R, Gensini GF, Casini A, So F. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017;

Også andre analyser har vist at veganere har lavere risiko for enkelte kreftformer

Key, T. J., Appleby, P. N., Crowe, F. L., Bradbury, K. E., Schmidt, J. A., & Travis, R. C. (2014). Cancer in British vegetarians: updated analyses of 4998 incident cancers in a cohort of 32,491 meat eaters, 8612 fish eaters, 18,298 vegetarians, and 2246 vegans. The American journal of clinical nutrition, 100 Suppl 1(1), 378S–85S. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.071266

Tantamango-Bartley, Y., Jaceldo-Siegl, K., Fan, J., & Fraser, G. (2013). Vegetarian diets and the incidence of cancer in a low-risk population. Cancer epidemiology, biomarkers & prevention : a publication of the American Association for Cancer Research, cosponsored by the American Society of Preventive Oncology, 22(2), 286–294. https://doi.org/10.1158/1055-9965.EPI-12-1060

Overvekt og fedme

En meta-analyse av 12 kontrollerte, randomiserte studier (2016) fant større vektnedgang hos vegetarianere samlet enn hos alt-etere. De som fulgte et vegansk kosthold hadde større vekttap enn personer med et lakto-vegetarisk kosthold.

Huang, R. Y., Huang, C. C., Hu, F. B. & Chavarro, J. E. Vegetarian Diets and Weight Reduction: a Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J. Gen. Intern. Med. (2016) doi:10.1007/s11606-015-3390-7.

En randomisert studie fra 2017, viste at personer med fedme, type 2 diabetes, hjerte- og karsykdom sykdom eller risikofaktorer for hjertesykdom som la om til et helt vegetarisk (vegansk) kosthold opplever betydelig forbedring når det gjelder vekttap og risikomarkører for hjerte- og karsykdom og metabolsk syndrom, som f.eks BMI og kolesterol, sammenlignet med personer som bare får vanlig oppfølging og kostholdsråd. Den observerte vektnedgangen i denne intervensjonsstudien er muligens enestående og større enn noensinne registrert i andre studier (uten begrenset kaloriinntak eller økt mosjonsnivå.)

N Wright, L Wilson, M Smith, B Duncan and P McHugh, The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes. Nutrition & Diabetes (2017) 7, e256