Et plantebasert kosthold er forbundet med mange godt dokumenterte helsemessige fordeler som redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, lavere forekomst av flere kreftsykdommer, mindre diabetes type to, mindre overvekt og fedme samt redusert risiko for å dø tidlig.
Disse helsefordelene kan tilskrives blant annet et høyere innhold av fiber, folsyre, vitamin C og E, kalium, magnesium, mange fytokjemikalier og fordi fettinnholdet er mer umettet i et plantebasert kosthold sammenlignet med et blandet kosthold som inneholder en god del mettet fett.
Vegetarisk versus vegansk - hva gir best helseeffekt?
Et vegansk kosthold, fritt for alle animalske matvarer, ser ut til å komme best ut av de vegetariske kostholdene på flere måter(se flere kilder i teksten). Sammenlignet med andre vegetariske kosthold inneholder vegansk kosthold gjerne mindre mettet fett og kolesterol og mer kostfiber. Veganere har en tendens til å være slankere, har et lavere serumkolesterol og lavere blodtrykk, noe som reduserer risikoen for hjertesykdom.
Her kommer et lite utdrag av den enorme mengden av forskningen som er gjort på plantebaserte og veganske kostholdsmønstre de senere årene. Om du ønsker mer informasjon anbefaler jeg å gjøre et søk på Hepla.no, eller se boken vår Plantebasert kosthold.
Hjertesykdom, risikomarkører og høyt blodtrykk
Ved å legge om til et kosthold, basert på hele, ikke-raffinerte matvarer fra planteriket, kan man etter kort tid se betydelige forbedringer i såkalte risikomarkører for hjerte- og karsykdommer som kolesterolverdier i blodet, insulinproduksjon, blodsukker og betennelsesparametere. Les mer her: Plantekost reduserer medisinbehov, normaliserer kolesterol, betennelsesmarkører og blodsukker
En stor og omfattende systematisk vurdering av 96 vitenskapelige studier, med til sammen ca. 130000 vegetarianere og 15 000 veganere (2017) viste at personer som spiser lite eller ingen animalsk mat, er signifikant slankere, og har mer gunstig kolesterol og blodsukkernivåer i blodet sammenlignet med ikke-vegetarianere. Vegetarianere hadde ifølge denne oppsummeringen, hele 25 % lavere risiko for å dø av iskemisk hjertesykdom. Studien ble referert til i den siste Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdom fra Helsedirektoratet, som ble publisert august 2017.
En annen analyse viste at veganere hadde lavere kolesterolverdier og apolipoprotein B konsentrasjon i blodet.
Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere blodtrykk.
Dette gjelder spesielt et vegansk kosthold, blant annet fordi veganere er slankere og har lavere BMI.
En EPIC-Oxford-studie (2019) fant at vegetarianere hadde 22% lavere risiko for iskemisk hjertesykdom enn kjøttspisere noe som er i tråd med tidligere funn.
Diabetes type to
Etter 17,6 år med oppfølging viste en studie i EPIC-Oxford-kohorten (2019) at veganere hadde omtrent halvparten så stor risiko (sammenlignet med kjøttspisere) for å få diagnosen eller dø av diabetes type to.
En randomisert kontrollert studie (2009)viste bedre blodsukkerkontroll hos dem med et vegansk kosthold sammenlignet med et blandet kosthold.
En metaanalyse (2017), fant at vegetarianere samlet hadde 27% lavere risiko for diabetes sammenlignet med dem som spiste et blandet kosthold. Den laveste risikoen så man hos veganere og lakto-vegetarianere. I denne studien var det særlig menn som hadde mindre risiko for diabetes. Generelt var funnene sterkere i studier fra Nord-Amerika, Europa og det vestlige Stillehavet sammenlignet med studier fra Sørøst-Asia.
En analyse fra Adventist Health Study-2 viste hele 60 prosent lavere risiko for å utvikle diabetes type to, sammenlignet med kjøttspisere.
The Academy of Nutrition and Dietetics, verdens største organisasjon for fagpersoner innen ernæring har også konkludert med at vegetariske og veganske kostholdsmønstre minsker risiko for utvikling av DM2 og er et effektivt virkemiddel som støttebehandling for DM2.
Sjekk flere kilder hos PAN - Norge/HePla: Plantebasert kosthold som forebygging og behandling av diabetes type to.
Kreft
Frukt og grønnsaker inneholder mange ulike stoffer som kan beskytte mot enkelte typer kreft. Plantekost er også så godt som fri for de kreftfremkallende stoffene som finnes i mat fra dyreriket. Et plantebasert kosthold innebærer dermed at man får dobbel gevinst fordi man spiser mindre av matvarer som øker kreftrisikoen, og mer av de som reduserer den.
En omfattende systematisk oppsummeringsstudie, med til sammen ca. 130000 vegetarianere og 15 000 veganere, viste at veganere har den laveste risikoen for kreft, mens både vegetarianere og veganere har en lavere risiko for kreft sammenlignet med ikke-vegetarianere.
Også andre analyser har vist at veganere har lavere risiko for enkelte kreftformer
Overvekt og fedme
En meta-analyse av 12 kontrollerte, randomiserte studier (2016) fant større vektnedgang hos vegetarianere samlet enn hos alt-etere. De som fulgte et vegansk kosthold hadde større vekttap enn personer med et lakto-vegetarisk kosthold.
En randomisert studie fra 2017, viste at personer med fedme, type 2 diabetes, hjerte- og karsykdom sykdom eller risikofaktorer for hjertesykdom som la om til et helt vegetarisk (vegansk) kosthold opplever betydelig forbedring når det gjelder vekttap og risikomarkører for hjerte- og karsykdom og metabolsk syndrom, som f.eks BMI og kolesterol, sammenlignet med personer som bare får vanlig oppfølging og kostholdsråd. Den observerte vektnedgangen i denne intervensjonsstudien er muligens enestående og større enn noensinne registrert i andre studier (uten begrenset kaloriinntak eller økt mosjonsnivå.)