Barns kosthold - byggestener for livet

Livsstilsykdommer ser vi heldigvis ikke så ofte hos barn og ungdom, men det betyr ikke at ikke kostholdet er viktig også for dem. De fleste livsstilsykdommer kommer nemlig ikke plutselig, men utvikles sakte og gradvis over flere år eller tiår. Et sunt kosthold i barndommen er en svært viktig faktor for å redusere risikoen for slike kroniske sykdommer senere i livet.


3 grunner til at jeg anbefaler et plantebasert kosthold- også for de aller minste

  • Plantemat inneholder mindre mettet fett som er en betydelig risikofaktor for forhøyet kolesterol /hjerte- og karsykdom senere i livet. Ved å erstatte alt eller en god del av mat fra dyreriket med plantemat - vil barnet få i seg mindre mettet fett og mer av det sunne fettet og andre helsefremmende stoffer som finnes i plantemat.

  • Mer plantemat kan forebygge overvekt og fedme. Studier har vist at veganere er slankere enn dem som spiser mat både fra plante- og dyreriket.

  • En annen fordel med et sunt kosthold tidlig i livet er at barna lettere vil like og velge sunn mat når de er vant til slik mat fra barndommen av. Vi vet at det er store helsegevister ved å spise mye grønnsaker, frukt, belgvekster, fullkorn og andre matvarer fra planteriket - og dette er blant de sunneste matvarene vi kjenner til. For ikke bare er plantekost ofte rikere på mange viktige vitaminer, mineraler og sporstoffer - det finnes også mange andre aktive plantestoffer i mat fra planteriket som er fraværende eller mangelfulle i animalske matvarer.

Det er altså gode grunner til å velge enten et helt plantebasert (vegansk) - eller et kosthold som hovedsakelig er satt sammen av planter (vegetar, pescetar, fleksitar) også til barna.

Hva erstatter kjøtt, fisk og meieriprodukter i kosten til barn?

Barn behøver hverken kjøtt eller meieri dersom kosten deres innholder matvarer som tilfører de samme næringsstoffene. I et vegansk kosthold er det andre næringstette matvarer som bønner, linser, kikerter, nøtter, kjerner og frø (finmalt eller som usaltet nøtte- eller frøsmør) som i stor grad brukes i måltider som erstatning for både fisk og kjøtt. Belgvekster og nøtter kan med fordel inkluderes helt fra barna er veldig små og disse bidrar med protein av god kvalitet, samt mange mineraler og sunne fettsyrer.

Om ikke kumelk og meieriprodukter ellers inngår i kostholdet til barnet - bør kalsium hentes fra et variert plantebasert kosthold, som inkluderer plantemelk og planteyoghurt. Beriket plantemelk og yoghurt har et likt næringsinnhold som kumelk/yoghurt (gjelder ikke-økologiske varianter).

Huskeregler for å sikre god ernæring til barn

  • Hyppige måltider - feks hver 3 time.

  • Ha fokus på næringstette matvarer som korn, belgvekster og nøtter og frø

  • Tilfør sunt plantefett (finmalte nøtter/frø og planteoljer)

  • Lær deg hvilke matvarer som tilfører kalsium og jern, og inkludere disse i barnets kosthold jevnlig

  • Husk tilskudd (B12, jod og vitamin D samt DHA (spesielt for de minste barna))