Visste du at en halvliter Farris faktisk kan dekke det daglige jodinntaket? Dette viser en studie fra 2023 som har undersøkt jodnivåene i norsk kranvann, flere typer mineralvann og kaffe.
Jod er et viktig sporstoff som kroppen trenger for å lage hormoner i skjoldbruskkjertelen. Disse hormonene styrer stoffskiftet, vekst og hjernefunksjon. Jodmangel kan føre til problemer som struma, lavt stoffskifte og utviklingsforstyrrelser.
Om du tilhører en av følgende grupper - bør du være ekstra oppmerksom på ditt jodinntak:
Unge kvinner: Særlig de som planlegger å bli gravide eller som er i fruktbar alder
Gravide og ammende: Fosteret og spedbarnet trenger jod for normal utvikling, og mors behov øker i denne perioden
Personer med lavt inntak av melk, yoghurt og hvit fisk
Veganere og vegetarianere
Tradisjonelt har vi sett på kumelk og hvit fisk som de viktigste jodkildene i Norge. En liter melk inneholder omtrent dagsbehovet for jod hos voksne, men det krever jo at man drikker en god del melk hver dag!
Noen få oster og yoghurt, samt hvit fisk, bidrar en god del, men mange spiser lite av både de riktige (altså jodrike) melkeproduktene og hvit saltvannsfisk. For de som velger bort animalske matvarer, blir det ekstra utfordrende å få i seg nok jod fra maten alene (det anbefales at man tar tilskudd av jod om man drikker lite melk og ikke spiser hvit fisk flere ganger per uke - PS: dette gjelder mange!). Kjøtt inneholder lite jod.
Saltberiking er en strategi som de fleste lands helsemyndigheter har valgt for at befolkningen skal få nok jod. Dette er ikke tilfellet i Norge, hvor selv det jod-berikede saltet inneholder svært lite jod.
Derfor er det spennende at Farris, et mineralvann fra en kilde under en mineralrik morenerygg i Larvik, har vist seg å ha en naturlig jodkonsentrasjon som er mer enn dobbelt så høy som i kumelk!
En flaske på 0,5 liter Farris gir deg 190 μg jod, noe som er litt over anbefalt daglig inntak på 150 μg for voksne. Samtidig er det trygt under den øvre grensen på 600 μg/dag.
En naturlig kilde til jod
Farris lages av regnvann som faller over Bøkeskogen i Larvik og sakte siver ned gjennom jordlagene. På veien passerer vannet gjennom en mineralrik morenemasse. Dette er rester etter istiden fulle av knuste bergarter med ulike mineraler, inkludert jod. Når Farris-vannet filtreres gjennom denne morenen, løses noe av jodet opp i vannet. Morenen fungerer som et naturlig filter og renser vannet på sin lange reise mot kilden – en reise som faktisk tar 15-20 år!
Dette er grunnen til at Farris har en høyere jodkonsentrasjon enn de fleste andre mineralvann, og til og med høyere enn kumelk, som er indirekte beriket med jod (mineralet tilsettes i kufôret). Farris får altså sitt jod naturlig fra kilden; jordsmonnet.
Det er mulig at jodnivået i Farris kan variere noe, påvirket av nedbør og andre faktorer som endrer vannets ferd gjennom morenen. Jo mer vi lærer om denne kilden, desto bedre kan vi utnytte Farris som en naturlig, lett tilgjengelig og rimelig måte å få i seg jod på.
Kilde:
Carlsen, M. H., Kielland, E., Markhus, M. W., & Dahl, L. (2023). Iodine concentration in tap water, mineral water, and coffee. Food & Nutrition Research, 67, Article 9517. https://doi.org/10.29219/fnr.v67.9517