3 enkle tips for deg som vil spise mer plantebasert!

girl-1722402__340.jpg

Det er flere virkelig gode grunner til å spise en mer plantebasert kost! Mange ønsker å redusere animalske produkter av hensyn til dyrevelferd, miljø og sin egen helse. Er det vanskelig å spise plantebasert? Nei, men i starten er det lurt å ha noen strategier som kan gjøre prosessen litt lettere. Her kommer 3 enkle og grunnleggende tips som forhåpentligvis vil bidra til en enklere overgang.

Spis så mye planter som mulig til hvert måltid

Dersom du spiser et vanlig norsk kosthold idag, men ønsker på sikt å kutte ut animalske produkter kan det være lurt å ha realistiske mål. Ta sikte på å halvere ditt kjøttinntak i første omgang dersom du synes det er vanskelig å kutte ut disse matvarene helt. Det du uansett bør tenke på er å spise så mye planter til hvert måltid som mulig. Du kan erstatte kjøtt ved å bruke bønner og linser, tofu eller kjøtterstatninger.
Hva du synes smaker godt er heldigvis i stor grad en vanesak. Er du vant til ferdigmat, spesielt kjøttprodukter, kommer du til å synes at hjemmelaget vegetarmat smaker lite i starten. Ferdigmat er tilsatt en god del sukker, salt, industrielt fett og krydder. Det tar noen uker til du blir avvent fra smaken av slike matvarer, men til gjengjeld får du et sunnere kosthold, skarpere smakssans og mye bedre kontroll over hva din mat er laget av og hva du får i deg. Det viktigste i første omgang er å kutte ut ferdigprodukter av kjøtt som kjøttdeig, kjøttbaserte pålegg, kjøttkaker o.l.

Plantebaserte alternativ: 
For å spise mest mulig fullverdig bør en tredjedel av middagstallerken bestå av proteinrike matvarer som bønner/erter/linser/tofu, en tredjedel – grønnsaker og grønne blader, og en tredjedel – stivelsesrike matvarer som fullkornspasta, ris eller poteter.
Bruk rikelig med krydder og urter slik at smaksopplevelsen blir best mulig!
Istedetfor kjøtt pålegg kan man bruke forskjellige nøttesmør og bønne- eller linsepostei. 
Dersom man vil gjøre det enkelt finnes det mange ferdige produkter og kjøtterstatninger på markedet. Selv om det optimale er at man spiser mest mulig ubearbeidet matvarer, er disse uansett bedre enn kjøttvariantene. 

Utforsk nye oppskrifter!

Er det kjedelig å spise plantebasert?
Absolutt ikke! Det finnes utallige kokebøker og matblogger som deler massevis av smakfulle vegetarretter. Ta sikte på å lære en ny rett hver uke.
Prøv å ikke bli avhengig av å kun bruke ferdige kjøtterstatninger. Disse finnes det nå rikelig av i alle butikker, og mange av disse smaker veldig godt! Kjøtterstatninger kan inngå i kosten av og til- disse er uansett sunnere enn ferdigprodukter av kjøtt. Ha likevel som mål å bruke mest mulig hel plantemat i matlagingen. 

Mange synes pålegg kan være en utfordring når de legger om til et plantebasert kosthold. Her gjelder det å utforske forskjellige variasjoner av nøttesmør, bønneposteier osv. Glem ikke at frukt, som banan, avokado og tomat også kan brukes som pålegg. 

Ha "grønn" mat lett tilgjengelig!

Veien til en sunnere livsstil starter i butikken. Prøv å unngå å handle når du er sulten. Skriv en lapp på forhånd og hold deg til denne! Tenk fersk og hel (ubearbeidet) mat! 
Avdelingen du virkelig alltid skal boltre deg i er frukt og grønt!


Ha et lite lager av følgende matvarer:
- Ferdig kokte og tørket bønner og linser
- Frossen frukt, bær og grønnsaker
- Frosne erter og linser og bønner (ferdigkokte)
- Forskjellige nøtter og nøttesmør
- Tahini
- Frø; linfrø, sesamfrø, solsikkefrø, chiafrø etc
- Dadler, rosiner og annen tørket frukt du liker
- Havregryn, ris, korn, pasta
- Ferdig laget krydderblandinger
- Salsa, tomatsaus, tomatpure
- Hvitløk og løk
- Ingerfærrot

Kjøp alltid masse ferske frukt og grønnsaker når du er i butikken.