Hva betyr et sunt kosthold i svangerskapet for barnet?

Et sunt svangerskap for deg og barnet har særlig tre ernæringsrelaterte aspekter:

  • Du, og dermed også barnet, bør innta alle næringsstoffene i passende mengder

  • Det er gunstig å ha normal vektøkning

  • Du bør unngå matvarer med for mange skadelige stoffer som tungmetaller og miljøgifter

Et godt sammensatt plantebasert kosthold med enkelte kosttilskudd eller berikede produkter vil gi deg alle de viktige næringsstoffene du trenger. Å oppnå en sunn vekst og innta minst mulig miljøgifter er også ofte enklere når man spiser mye plantekost. Det ser ut til at et plantebasert kosthold under svangerskapet kan ha enkelte positive konsekvenser som gunstigere svangerskapslengde og lavere risiko for svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk under svangerskapet og preeklampsi/svangerskapsforgiftning.


Hva bør du spise når du er gravid?

Tidligere ble det ikke lagt så mye vekt på hva man spiste under graviditeten, man tenkte at babyen fikk det den trengte uansett. Nå vet vi at et fullverdig kosthold under svangerskapet har betydning for barnets helse senere i livet. Det betyr altså mye for babyen hva mor spiser.

For veganere og andre som spiser plantebasert anbefales det å spise variert og rikelig med bønner, linser, fullkornsprodukter, grønnsaker og frukt, nøtter og frø. Ekstra jern- og kalsiumrike matvarer bør også inngå i kostholdet. Det er altså de samme matvaregruppene som gjelder for gravide som for andre grupper som har et plantebasert kosthold. Mye grønt er gunstig – under graviditeten som ellers. Et plantebasert kosthold kan derfor være en fordel fordi et slikt kosthold naturlig nok har rikelig med plantemat.

Fordeler med et plantebasert kosthold under svangerskapet

  • Frukt og grønt tilfører mange viktige næringsstoffer, som folat, magnesium, kalium, vitamin C og betakarotener.

  • Plantemat inneholder sunne plantestoffer som er bra for helsen.

  • Et plantebasert kosthold inneholder mer fiber – noe som blant annet bidrar til en god fordøyelse.

  • Et kosthold med mye planter gjør det lettere å oppnå sunn vekt under graviditeten.

  • Sunne matvalg under svangerskapet kan prege smakspreferansene til barnet ditt, slik at barnet lettere aksepterer de samme matvarene når det selv begynner å spise.

Kosttilskudd for gravide veganere

For å sikre optimal utvikling av fosteret og redusere risikoen for uheldige svangerskapsrelaterte hendelser bør de som har et vegansk eller plantebasert kosthold, ta enkelte tilskudd. Dette gjelder særlig vitamin B12, D-vitamin, jod og omega-3-fettsyren DHA.

Les mer….

  • Pistollato, F. et al. Plant-Based and Plant-Rich Diet Patterns during Gestation: Beneficial Effects and Possible Shortcomings. Advances in Nutrition (2015) doi:10.3945/an.115.009126. 85.

  • Brantsæter, A. L. et al. Inadequate iodine intake in population groups defined by age, life stage and 157 vegetarian dietary practice in a norwegian convenience sample. Nutrients (2018) doi:10.3390/nu10020230.

  • Matportalen.no. Råd til spesielle grupper. Gravide. (2019).

  • Brantsæter, A. L. et al. A dietary pattern characterized by high intake of vegetables, fruits, and vegetable oils is associated with reduced risk of preeclampsia in nulliparous pregnant Norwegian women. J. Nutr. (2009) doi:10.3945/jn.109.104968.

  • Schecter, A. et al. Intake of dioxins and related compounds from food in the U.S. population. J. Toxicol. Environ. Heal. - Part A (2001) doi:10.1080/152873901750128326.

  • Institute of Medicine. Commitee on the Implication of Dioxin in the food supply. Dioxin and dioxin- like compounds in the food supply. (National academies press, 2003).

  • Poston, L. et al. Preconceptional and maternal obesity: epidemiology and health consequences. The Lancet Diabetes and Endocrinology (2016) doi:10.1016/S2213-8587(16)30217-0.

  • Stephenson, J. et al. Before the beginning: nutrition and lifestyle in the preconception period and its importance for future health. The Lancet (2018) doi:10.1016/S0140-6736(18)30311-8.

  • Rizzo, N. S., Jaceldo-Siegl, K., Sabate, J. & Fraser, G. E. Nutrient Profiles of Vegetarian and Nonvegetarian Dietary Patterns. J. Acad. Nutr. Diet. (2013) doi:10.1016/j.jand.2013.06.349.

  • Abel, M. H. et al. Insufficient maternal iodine intake is associated with subfecundity, reduced foetal growth, and adverse pregnancy outcomes in the Norwegian Mother, Father and Child Cohort Study. BMC Med. (2020) doi:10.1186/s12916-020-01676-w