Kosthold og vekst hos barn. Det finnes ikke grunnlag for å advare mot et vegansk kosthold i 2022.

Sannsynligheten er stor for at du har kommet over artikler som fraråder vegansk kosthold til barn fordi dette kan skade deres vekst og utvikling. Selv om det generelt er stor faglig enighet om at et vegansk kosthold passer for alle, også de aller minste, er det forståelig at slik motstridende informasjon og hint om at vegankost er skadelig, kan gi usikkerhet hos foreldre som ønsker å gi barnet et plantebasert kosthold helt fra starten. Det kan være verdt å se litt nærmere på hvor slike utsagn kommer ifra, hvor mye hold det er i advarslene, og hva norges fremste fageksperter innen ernæring konkluderer om vegankost til barn i sin nyeste vurdering av all tilgjengelig forskning på dette temaet.

Hva er normal vekst?

Den primære og viktigste prediktoren for et barns høyde er gener. Et barn med høye foreldre vil sannsynligvis også bli høy. Andre faktorer for normal vekst er god tilgang på næringsstoffer, et normalt fungerende hormonsystem og en generelt frisk kropp.

En normal vekst indikerer god helse. Det er fire hovedvekstfaser - i fosterstadiet, i spedbarnsalderen, i småbarnsalderen og i puberteten.

Fosteret vokser særlig raskt i 4. svangerskapsmåned. Ved fødselen er barnets lengde cirka 50 cm. Det første leveåret øker barnets lengde med cirka 25 cm. I småbarns- alderen vokser barnet mest fram til 2 års alder (ca 12-13 cm) og deretter 6-7 cm per år frem til puberteten. Jenter vokser omlag 9 cm per år tidlig i puberteten, mens gutter når maksimal høydevekst med cirka 10 cm per år midt i puberteten. Høydeveksten stanser etter vektspurten i puberten når vekstskivene (epifysene) i knoklene vokser sammen og lukkes.

Vekst og utvikling hos barn registeres i såkalte percentilskjema. Percentilen forteller hvor barnet ditt ligger i forhold til andre barn i befolkningen, men skal først og fremst brukes for å se at barnet følger sin egen vekstkurve. Sammenligningen mot andre barn er altså ikke så viktig, så lenge barnet ikke avviker mye fra egen kurve og holder seg innenfor normalvekt og høyde. At babyen legger på seg og virker tilfreds er det viktigste redskapet du har for å se til at barnet har det bra og er frisk.

Fører et vegansk kosthold til at barnet blir kortere?

Spedbarn og små barn som følger et godt balansert kosthold og ellers er friske, vokser normalt. Ikke bare er det etterhvert mange levende eksempler på veganske barn med normal vekstutvikling og en generell god helse, dette viser også forskningen. I slutten av 2021 leverte Nasjonalt råd for ernæring sin ekspertuttalelse om vegansk og vegetarisk kosthold. Rapporten ble utført på oppdrag fra Helsedirektoratet og er basert på en gjennomgang av rundt 200 studier. De konkluderer med at et kosthold helt uten animalske matvarer fint kan dekke behovet for alle næringsstoffer gjennom alle livets faser; i svangerskapet, ammende, for spedbarn og barn i alle aldre.

Lars T Fadnes som ledet arbeidet med rapporten, sa følgende under lanseringen av den nye rapporten 27. september 2021: − Hvor helsefremmende et kosthold er, er uavhengig av om man har et vegetarisk, vegansk eller blanda kosthold. Barn bør uansett spise variert og få i seg næringen, vitaminene og mineralene kroppen deres trenger.

En liten ulempe med vegansk kosthold er at man bør ta kosttilskudd og/eller bruke matvarer som er beriket med noen få mikronæringsstoffer. Men tilførsel av næringsstoffer via kosttilskudd eller beriking er noe som gjelder de aller fleste - også om man følger et såkalt “vanlig” kosthold. Det er lang tradisjon for å berike meieriprodukter i Norge med A og D vitamin, og jernberiket brunost og barnegrøt er vanlig å gi til norske barn. Mange får tran for å få å sikre nok vitamin D og marine fettsyrer, i tillegg blir kraftfôret til norske husdyr tilsatt mange tonn vitaminer, mineraler og mikroelementer.

Ulempen med kosttilskudd kan uansett sies å veies opp av de viktige helsefordelene et vegansk kosthold gir, på kort og lang sikt. Spesielt gjelder dette redusert risiko for overvekt og fedme som nå rammer 60 – 70 % av den norske befolkningen og som er viktige risikofaktorer for diabetes type to, hjerte- og karsykdommer og flere typer kreft.

Dette sier Helsedirektoratet: Variert og riktig sammensatt vegetarkost og vegankost kan fint dekke behovet for energi og de fleste næringsstoffer for barn, men det er nødvendig med god planlegging og enkelte kosttilskudd.

Ernæringsrådet: Vegansk kost er helt trygt for barn så lenge man følger visse anbefalinger og sørger for at veganbarna får i seg enkelte næringsstoffer via kosttilskudd/ beriket mat

Likevel, tiltross for at både ernæringsrådet, helsedirektoratet og de største internasjonale ernæringsorganisasjonene mener at et vegansk kosthold er forsvarlig i alle aldre, møter man ofte på påstander om at vegankost er uegnet til barn.

Hvem er det som advarer om næringsmangler med vegansk kosthold? og hvor mye hold er det i deres påstander?

Skeptikere av vegankost til barn viser ofte til The ALEPH2020 initiative. Dette er et nettverk av forskere fra flere felt som har samlet og presenterer forskning som skal vise at et kosthold uten animalia fører til næringsmangler. Men når man undersøker oversikten av studier som det refereres til nærmere, viser det seg at de neppe har grunnlag for sine advarsler og bastante påstander. Forskningen de legger fram om næringsmangler hos barn/ungdom pga fravær og begrensning av animalske matvarer har jevnt over en rekke svakheter. Blant annet er mye av forskningen de presenterer utført på mennesker i fattige land/utviklingsland med generell matmangel. Global underærnæring er et utbredt problem, men har ingen ting med veganisme eller plantebasert kosthold å gjøre. Ernæringsstatus (inkludert vekst og utvikling) og tilgang på matvarer henger tett sammen. Det refereres også i stor grad til svært gamle studier (enkelte er over 30-40 år gamle) og studier av dårlig kvalitet (få deltakere, svak metodikk/ tverrsnittstudier og såkalte casestudier -beskrivelse av enkelttilfeller).

At næringsstoffer fra planter i enkelte tilfeller tas opp dårligere/har lavere biotilgjengelighet enn fra animalske matvarer er godt kjent. Men dette tas med i betraktning når kostråd og anbefalinger utarbeides, både for folk flest og veganere. I 2022 har vi god kunnskap om næringsinntaket til veganere.

Det er sant at et usunt kosthold kan gi sykdom. Dette gjelder også vegansk kosthold som er ikke riktig sammensatt. Samtidig er det godt kjent at dagens vestlige kostholdsmønster, ofte med et for høyt inntak av kjøtt og fete meieriprodukter, gir økt risiko for kreft, diabetes, overvekt og hjerteinfarkt. Et plantebasert kosthold er godt egnet for å forebygge slike sykdommer og det er stor fordel å gi barna gode vaner tidlig i livet.

Fare for næringsmangler må ses i en helhetlig kontekst

Gamle studier, eksempler på næringsmangler fra utviklingsland/ enkelttilfeller av feilernæring hos veganere kan ikke uten videre “oversettes” til at vegankost er næringsfattig/utilstrekkelig . Blant annet er tilgangen på næringsrike og beriket matvarer langt bedre nå, enn for bare 10 år siden, for ikke å snakke om i forhold til for 30-40 år siden. Anekdotiske eksempler/enkelttilfeller av feilernæring finner man på tvers av kostholdsvarianter.

De eldre studiene, fra 1980- og begynnelsen av 1990-tallet, som det ofte vises til når det gjelder lengdevekst, handler dessuten i stor grad om barn med makrobiotisk diett, en kostholdsvariant som skiller seg mye fra det norske og vestlige veganere spiser i dag. Makrobiotiske dietter hadde en tendens til å mangle flere næringsstoffer som kalsium, sink og vitamin D som bidrar til barns generelle vekst. Barn som fulgte en slik diett konsumerte totalt sett også ofte for få kalorier noe som kan ha bidratt til en langsommere vekst.

Det finnes beskrivelser av tilfeller hvor veganske spedbarn har langsommere vekst. Dette skyldes enten at mor ikke konsumerte tilstrekkelig energi i ammeperioden, at barnet fikk utilstrekkelig ernæring når fast føde ble introdusert, eller at de ble matet med en hjemmelaget morsmelkerstatning, noe som selvsagt aldri bør tilbys til spedbarn.

Dagens veganere har tilgang til et stort utvalg av næringsrike matvarer og mat som er beriket med næringsstoffer (kalsiumberiket plantemelk, jernberiket grøt etc),og ikke minst finnes oppdatert og lett tilgjengelig kunnskap om hvordan man setter sammen et sunt kosthold. Her i Norge har helsemyndighetene laget gode nettsider med ernæringsråd til foreldre som ønsker å gi vegankost til sine barn.

Helsedirektoratet sier følgende om vekst og vegankost:

De fleste studier viser også at veksten ved balansert vegansk kost er god. Barn som spiser vegansk kost har gjennomsnittlig noe lavere vekt i forhold til høyden og har sjeldnere overvekt enn andre barn.

I den eldre forskningen som fant langsommere vekst blant veganbarn sammenlignet med ikke-veganske barn, observerte man også at disse barna gjerne tok igjen jevnaldrende rundt førskolealder. Et viktig spørmål her blir selvsagt hva som er “normal” vekst? Er det en fordel å vokse så fort som mulig? Det finnes forskning som tyder på at det ikke er det. Det kan du lese mer om her, her og her

Næringsstoffer det er verdt å være oppmerksom på for å sikre god ernæring

I mange land, inkludert Norge, anbefales det at veganere i alle aldre tar tilskudd av B12, jod og vitamin D. Dette er næringsstoffer som det kan være vanskelig å få nok av med kostholdet alene uansett hvor godt det er sammensatt. Slike anbefalinger kan variere fra land til land, avhengig av geografiske forhold, jordsmonn, matkultur etc. I Norge må alle barn ta tilskudd av vitamin D, uansett kosthold. På samme måte som barn med blandet kosthold tar tran - tar veganske barn algeolje i steden - som er en god og ren kilde til langkjedet omega 3 fettsyrer.

Jernmangel er det også mye fokus på, med rette - da det er svært vanlig selv i velernærte befolkninger. Derfor anbefales jernberiket eller jernrik barnegrøt til alle barn. Det finnes mange gode jernkilder (som bønner, linser etc) fra planteriket som er fullverdige erstatninger for kjøtt. Det er plantemat som er hovedkilden til jern i Norge, mens kjøtt står for kun 1/5 av det jernet vi får i oss.

5 raske tips til hva du bør tenke på om du vil gi vegansk/plantebasert kosthold til barn?

Et vegansk kosthold, med anbefalte tilskudd er sunt, trygt og et fullverdig kosthold som støtter normal vekst og utvikling hos spedbarn, småbarn og ungdom. Nøkkelen er, som ved alle andre kostholdsvarianter, å sikre god ernæring gjennom hvert trinn i veksten. Jeg anbefaler at du har fokus på følgende:

  1. Nok kalorier. Spesielt babyer og de minste barna klarer ikke spise så store mengder av gangen. Hyppigere måltider (enn for voksne og eldre barn) må derfor til for at de skal få tilstrekkelig med kalorier og næringsstoffer tilsammen i løpet av en dag.

  2. Ha fokus på næringsstette matvarer. Barnets kost bør primært sentreres rundt næringsstette matvarer som bønner, linser, erter (feks hummus, posteier etc), nøtter og frø (finmalt eller som smør) og kornprodukter (brød, pasta og havregrøt/barnegrøt). Frukt og grønnsaker som er mindre næringstette kan også gjerne inngå, bare ikke i for store mengder av gangen.

  3. Tilfør sunt fett. Selv om plantekost inneholder sunnere fett enn de fleste animalske matvarer, er det ofte endel mindre fett totalt sett i et plantebasert kosthold. Barn kan gjerne få litt ekstra fett i form av: nøtter og frø (smør/finmalt) eller sunne planteoljer (rapsolje, olivenolje..) Avokado er også fint. Tilsett 1 ts ekstra fett, feks rapsolje i grøten, grønnsaksmosen eller over middagsmaten. Langkjedede omega 3 fettsyrer (DHA) anbefales i form av algeolje til veganske barn.

  4. Lær deg hvilke matvarer som inneholder kalsium og jern

  5. Husk tilskudd : B12, jod, vitamin D, DHA

Vi har skrevet en hel bok hvor du kan lære sunn ernæring til blant annet barn: Fra liten til stor. Du kan også lese mer om ernæring til barn blant annet her:

Slik for småbarna i seg viktige næringsstoffer: https://www.barneernaring.no/blogg/slik-fr-smbarna-i-seg-viktige-nringsstoffer

Veganske spedbarn: næringsstoffer og kosttilskudd: https://www.barneernaring.no/blogg/kosttilskudd-for-veganske-spedbarn

Næringsrik kost for unge veganere: https://www.barneernaring.no/blogg/nringsrik-kost-for-unge-veganere

Nøkkelreferanser og inspirasjon

Rapport av Nasjonalt råd for ernæring på oppdrag fra Helsedirektoratet: Vegetar- og vegankost - ekspertuttalelse fra Nasjonalt råd for ernæring, september 2021

Fra liten til stor - alt om plantebasert ernæring (bok) (Johansen,Fadnes, Birkeland 2021), Grønt forlag. https://xn--grntforlag-1cb.no/

Pan Norge (Physicians Association for Nutrition Norway): https://pan-norway.org/ernaeringsfakta/kan-barn-ha-vegansk-kosthold-fordeler-og-ulemper-forskning-2021/

Nourish: The Definitive Plant-Based Nutrition Guide for Families--With Tips and Recipes for Bringing Health, Joy, and Connection to Your Dinner Table. Health Communications, Incorporated.

Predicting a Child's Adult Height. (n.d.). Retrieved from https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/Glands-Growth-Disorders/Pages/Predicting-a-Childs-Adult-Height.aspx Shah, R., Davis, B. (BOK) (2020).

Milk and Health. Walter C. Willett, M.D., Dr.P.H and David S. Ludwig, M.D., Ph.D.N Engl J Med 2020; 382:644-654
DOI: 10.1056/NEJMra1903547

Emerging Risk Factors Collaboration. Adult height and the risk of cause-specific death and vascular morbidity in 1 million people: individual participant meta-analysis. Int J Epidemiol 2012;41:1419-1433.

World Cancer Research Fund, American Institute for Cancer Research. Second expert report: food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: a global perspective. Washington, DC: AICR, 2007.

Helsenorge.no: Vegetarkost og vegankost:https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/vegetarkost-for-barn/

Eldre studier som omtales:

O'Connell, J.M., Dibley, M.J., Sierra, J., Wallace, B., Marks, J.S., Yip, R. (1989). Growth of vegetarian children: The Farm Study. Pediatrics, 84(3):475-81. PMID: 2771551.

Sanders, T. A. (1988). Growth and development of British vegan children. The American Journal of Clinical Nutrition, 48(3), 822-825. doi:10.1093/ajcn/48.3.822

Dwyer, J. T., Andrew, E. M., Berkey, C., Valadian, I., & Reed, R. B. (1983). Growth in “new” vegetarian preschool children using the Jenss-Bayley curve fitting technique. The American Journal of Clinical Nutrition, 37(5), 815-827. doi:10.1093/ajcn/37.5.815