10 tips for å spise grønnere, mer plantebasert i hverdagen!

shutterstock_292963058.jpg
  • Vær forberedt! Planlegg slik at du alltid har frukt, grønt, ferdigkokte belgvekster, nøtter og frø tilgjengelig hjemme. Ha et par gode go-to snacks i vesken, på jobben og i bilen. Om du ikke har det du trenger tilgjengelig, kan du heller ikke spise det.

  • Prepping er lurt! Det er mye du kan lage i større mengder og oppbevare i kjøleskapet/fryser, som for eksempel tørkede erter, bønner og linser som du bløtlegger og koker mye av gangen. Lag forskjellige bønnepålegg, posteier etc slik at disse er tilgjengelig når du trenger det på travle hverdager. Kjøp noen glass til oppbevaring og ha i kjøleskapet.

  • Gjør sunne matbytter – erstatt animalske matvarer! Erstatt halvparten eller alt kjøtt i tacoen eller pasta med moste og krydrede bønner, erter eller linser. Erstatt ost og smør med noe nytt – for eksempel nøttesmør og pesto, noe det finnes mange ulike varianter av. Erstatt kumelken og yoghurt med soyamelk og havremelk – og prøv deg frem med forskjellige varianter og finn din favoritt!

  • Lag smoothie! En smoothie kan bli næringsrik på et blunk og smaker dessuten kjempegodt med de riktige ingrediensene. Bruk gjerne det du måtte ha av overmoden frukt som søtning. Banan passer veldig godt – gjerne frossen. Bladgrønnsaker passer også godt å ha i en smoothie gjerne sammen med kalsiumberiket plantemelk, banan og sunt fett. Man kan gjøre den mer eller mindre mettende, kaloririk og proteinrik etter behov, ved å tilsette korn eller nøttesmør.

  • Bruk fryseren! Ikke undervurder frosne grønnsaker! Disse er ofte like næringsrike og ikke minst er de ofte lettere å ha tilgjengelig enn de friske. Bær fra fryseren kan enkelt tilsettes i havregrøt, granolaen eller i yoghurten.

  • Vær åpen for nye oppskrifter og lær deg noen gode basisretter. Det finnes massevis av gode plantebaserte oppskrifter som er både enkle og næringsrike. Bli kjent med plantemelk og pålegg av nøtter, bønner og kikerter. Hva med å ha som mål å lære seg en ny middagsoppskrift per uke?

  • Lag suppe! Supper er genialt for å utnytte alle grønnsaksrester du måtte ha liggende. Dessuten gjør dette at du får i deg mange forskjellige grønnsaker i ett enkelt og smakfullt måltid. Suppe gir også god metthetsfølelse. Urter proppfulle av sunne plantestoffer, samt proteinrike linser og erter passer godt i en suppe, Kan varieres i det uendelige! Spises gjerne med godt grovt brød til – dermed får du også i deg en porsjon fullkorn i samme slengen.

  • Lag grønnsaksmos! Kok grønnsaker og mos dem til en puré eller stappe. Tilsett litt fett, havrefløte/-melk og krydder for å få mer smak. Nesten alle grønnsaker duger, men rotgrønnsaker er spesielt egnet.

  • WOK i vei! Kjøp et lite lager av lekre wokblandinger som du har liggende i fryseren. Disse kan tilberedes på et blunk med bønner, gode sauser etc. Du kan også bruke de sammen med fullkornsris, eller fullkornsnudler etc. Server gjerne med en god woksaus.

  • Bruk ovnen! Ovnsbakte rotgrønnsaker, blomkål, aubergine, krydrete bønner etc. Alt får en helt annen smak og tekstur når man baker det i ovnen. Lettvint, sunt og godt. Ikke glem krydder! Eksperimenter med krydder, smakstilsetninger, urter, olje- og eddikdressing, lime o.l.