Tradisjonelt har skillet mellom "fullverdige" og "ufullverdige" proteiner påvirket kostholdsråd i retning av animalske kilder eller bevisst kombinasjon av plantebaserte proteiner. Imidlertid er dette en tilnærming som i stor grad ses på som utdatert, spesielt i vestlige land med generelt tilstrekkelig proteininntak (som i Norge).
"Fullverdig" protein (også kalt komplett protein) refererer til en proteinkilde som inneholder tilstrekkelige mengder av alle de ni essensielle aminosyrene (EAA). Animalske proteiner (kjøtt, fisk, egg, melk) blir ofte sett på som fullverdige proteiner.
Soya, quinoa, hampfrø og bokhvete er eksempler på matvarer fra planteriket som regnes som komplette/fullverdige proteinkilder. Men mange andre plantebaserte proteiner er såkalt ukomplette fordi de kan ha lavere nivåer av én eller flere essensielle aminosyrer (såkalte "begrensende aminosyrer").
Forskningen viste allerede for flere tiår siden at det ikke er nødvendig å kombinere “ufullverdige” proteiner (komplementære proteiner) for å oppnå en komplett aminosyreprofil ved hvert måltid. Dette skyldes at kroppen har en pool av frie aminosyrer fra tidligere måltider tilgjengelig i musklene.
Ikke nødvendig, men likevel optimalt med fullverdig protein?
Selv om det ikke er nødvendig, kan det likevel være fordelaktig å spise fullverdig protein for å maksimere muskelproteinsyntesen etter måltidet?
For å bygge og reparere muskler, lager kroppen hele tiden nye muskelfibre – det kalles muskelproteinsyntese (MPS). Denne byggeprosessen skyter fart når vi trener og fyller på med proteiner. Ved å sammenligne MPS-responsen etter inntak av ulike proteinkilder (f.eks. myseprotein, kasein, soyaprotein og andre plantebaserte proteiner) kan man vurdere “kvaliteten” på disse proteinene når det gjelder deres evne til å stimulere muskelvekst og reparasjon.)
For å undersøke mulige metabolske fordeler med inntak av fullverdig/ komplementære proteinkilder, gjennomførte forskere en eksperimentell studie som undersøkte hvordan ulike proteinkilder påvirker muskelproteinsyntesen (MPS) hos middelaldrende kvinner.
Studien sammenlignet måltider med fullverdig protein (fra kjøtt), komplementære proteiner (bønner og brød), og ufullverdige proteiner (kun bønner eller brød).
Ingen forskjell
Forskernes hovedfunn var at det ikke var noen signifikant forskjell i MPS-responsen over 24 timer, uavhengig av om proteinet kom fra komplette, komplementære eller ufullstendige kilder, så lenge det totale proteininntaket var det samme.
Dette føyer seg i rekken på studier som tyder på at et variert kosthold med ulike plantebaserte proteinkilder kan være like effektivt for muskelvekst som et kosthold basert på animalske proteiner.
Kilde til studien: Meals Containing Equivalent Total Protein from Foods Providing Complete, Complementary, or Incomplete Essential Amino Acid Profiles do not Differentially Affect 24-h Skeletal Muscle Protein Synthesis in Healthy, Middle-Aged Women - ScienceDirect
Studien ble finansiert av National Cattlemen’s Beef Association (gjennom Beef Checkoff).