Gode grunner til å spise mer belgvekster!

runner-beans-1835646_1920 (1).jpg

Visste du at FN erklærte 2016 for å være  «belgvekstenes år»?  Om dette var nytt for deg - er du neppe alene om det heller!  

Så hva er det egentlig med denne litt enkle og unnselige matvaren som gjør at man ønsket å dedikere ett helt år til ære for den? 

Belgvekster eller belgfrukter som de også kalles, tilhører erteblomstfamilien, og er spiselige frø fra belger.  Disse er blant de eldste spiselige planter vi kjenner til. Erter, kikerter, ulike bønner, linser og soya er alle belgvekster. Visste du forresten at peanøtter også tilhører belgfruktfamilien?  

Det finnes flere gode grunner for at også du, om du ikke allerede gjør det,  bør inkludere belgvekster som en naturlig del av ditt kosthold!  

Innholder viktige næringsstoffer og inntak av belgvekster har mange helsefordeler. 

Belgvekster er en fremragende kilde til viktige næringsstoffer som vi lett kan få for lite av i vårt vestlige kosthold slik som; fiber, jern, magnesium, kalium, sink og folat. De er meget proteinrike, har en lav glykemisk indeks, lav energitetthet og inneholder veldig lite fett. Om ikke dette er nok, så er de i tillegg rike på antioksidanter og sunne komplekse, langsomme karbohydrater.  Det er ikke mange andre matvarer som kan vise til lignende næringssammensetning!  

Belgvekster har vist seg å ha en fordelaktig rolle i forebygging og delvis i håndtering og behandling av diabetes type to, overvekt, fedme og hjerte- og karsykommer.  

Kjært barn har mange navn. Bønner, linser, erter, soya og  peanøtter kommer fra den samme botaniske familien. De fleste belgvekster kjøpes i tørket form, hvor kun frøet er tilbake. 

Men hva er egentlig forskjellen på de ulike typene belgvekster?  Man kan skille mellom bønner, erter og linser, ved å se på formen: 

Bønnene er ofte ovale eller nyreformete ; ertene er runde og linsene er flate i formen. 

Linser skiller seg fra bønner ved at de ikke må legges i vann før koking og ved at de har en kortere koketid. Peanøtter skiller seg fra de andre belgvektsten først og fremst ved at de er mer fett og kaloririke.  

Grønne bønner er høstet mens de fremdeles er umodne- og har et næringsinnhold mer som en grønnsak.  

Soya – stjernen i familien? 

Få matvarer er så allsidige, næringsrike og flittig brukt som soya. Det er også den av bønnene som det er gjort mest forskning på. Soya produkter har for alvor inntatt markedet også i Norge, og brukes blant annet som erstatninger for kjøtt og meieriprodukter. Soyamelk, tofu, tempeh, soyayoghurt, soyais, soyafarse, soyaost, soyakjøtt er eksempler på slike produkter. 

Naturlige soyaprodukter som tørkede soyabønner, edamebønner og tempeh er rike på essensielle aminosyrer, kalsium, fiber og jern, og fattig på kalorier. Dette er produkter som absolutt kan anbefales! Det samme gjelder soyamelk, soyayoghurt og tofu.  

Kjøtterstatninger laget av soya er helt greit å bruke en gang i blant, men mer ubearbeidede produkter er å likevel å foretrekke næringsmessig. Selvom soya er kjent for å ha en spesielt god sammensetning av aminosyrer,  kan det være lurt å variere med de andre belgvekstene. Alle de forskjellig type belgvekstene er unike på sin egen måte,  hva gjelder smak og næringinnhold. 

Forskjellige typer belgvekster bør definitivt inngå i et  sunt kosthold. Helsemyndighetene i USA anbefaler å innta en halv kopp bønner per dag.  

Bønner er fettfattige og næringstette som grønnsaker og  har proteinkvalitet som kjøtt og egg; så her får man virkelig både «pose og sekk» i en og samme matvare! 

(Denne teksten ble først publisert på Grete Roede sine nettsider
 https://www.greteroede.no/godt-nytt-belgvekst-ar/)